Da li treba dozvoliti deci da igraju igrice?

dečak se igra

Za većinu roditelja samo pominjanje igrica odmah asocira na kvarenje vida i pretvaranje mozga u supu od gledanja u ekran ceo dan. Većina majki kaže da bi njihovo dete igralo igrice po ceo da ukoliko im ne ograniče.

Zato što dete moli nije jedan od razloga da mu se i dopusti da igra igrice. Eksperti kazu da je igranje igara mnogo više od same zabave ali i da treba obratiti pažnju koje igrice treba dati detetu da igra.

Deca svaki dan provode sve više vremena ispred računara, a igrice postaju sve nasilnije što uzrokuje da deca razmišljaju i ponašaju se agresivnije, pa je zabrinutost roditelja opravdana. Ali nisu sve video igre štetne. Iako vreme koje dete provodi ispred kompjutera treba ograničiti i pomešati sa drugim aktivnostima, mnoge pozitivne stvari se dešavaju kada dete igra kvalitetne video igre. Uticaj na dete dok igra video igrice razlikuje se od uzrasta deteta.

Deca od 3 do 5 godina

Video igrice za decu mogu da poboljšaju učenje tako što će motivisati decu da nauče slova, boje, brojeve, oblike i šablone.

dete crta

Šta deca uče

Kako naučiti čitanje. Računari su neverovatni učitelji, u stanju su da ponavljaju deci priče naglas bez gubljenja strpljenja. Postoji dosta virtuelnih knjiga koje su obogaćene animacijom i igricama, koje čine čitanje zabavnim i samim tim će deca brže naučiti da čitaju.

Priprema za školu. Predškolci sa pristupom kompjuteru budu 40% pripremljeniji za školu. Kada se našu u školskim klupama ova deca se bolje snalaze sa vizuelnim zadacima kao što su grupisanje objekata.

Kreativnost. Crtanje na kompjuteru ima jednu ogromnu prednost u odnosu na papir i bojice, a to je virtuelna gumica koja omogućava deci da koriguju greške i da eksperimentišu slobodno. Zamislite da je Mikelanđelo mogao da pritisne Undo dugme svaki put kada ideja nije pošla po planu pre graviranja u kamen.

Deca od 6 do 9 godina

Deca koja su kreula u osnovnu školu razvijaju logičko razmišljanje i solidarnost sa drugima. Igrice za dečake koje uključuju karaktere i misije mogu da pomognu razvoj misaonih i socialnih veština.

deca sklapaju kockice

Šta deca uče

Logika. Pronaći način kako da lisica preše preko zida koristeći mač i konopac možda deluje šašavo, ali je potrebno dosta razmišljanja. Deca moraju da kreiraju hipotezu i testiraju je, koristeći se naučnim metodima. I što više se deca vežbaju koristeći logiku, bolji će da razmišljaju i brže zaključuju.

Bolja memorija. Deca će bolje naučiti i zapamtiti 112 elemenata periodnog sistema ukoliko su već naučila kompleksne detalje u igricama kao što je Pokemon.

Timski rad. Dobra novina kod novijih igrica je mogućnost igranja u dva ili više igrača. Deca su izložena novim idejama. Igrice mogu da inspirišu decu da razmišljaju o ostatku sveta i da im pomažu da otkriju svoje interese.

Deca od 10 do 12 godine

Kada su deca dovoljno odrasla kako bi brzo odreagovala u određenim situacijama, idealne igrice su one koje razvijaju njihove mentalne i socijalne veštine.

deca tobogan

Šta deca uče

Razvijanje sposobnosti čitanja. Problemi sa čitanjem kod dece se često javljaju oko četvrtog razreda, kada se deca susreću sa kompleksnijim rečima, naročito u naučnim predmetima. Postoji dosta igrica baziranih na slovima i rečima koja pomažu deci da razvijaju čitanje i pisanje kompleksnijih reči kao što je npr. igrica vešala ili slagalica.

Međuljudski odnosi. Neke igrice imaju karaktere kreirane da osete emocije isto kao što rade ljudi, kako bi deca naučila da osete različita osećanja preko njih. Igrajući igrice kao što su Sims, deca mogu da uvide kako će različite osobe odreagovati na određene događaje i imati bolji uvida kako da se ponašaju ili ne ponašaju u društvu.

Istorija i nauka. Mnoge igrice su zasnovane na stvarnim činjenicama, tako da vaše dete može učiti o istoriji Egipta ili o pravilima košarke dok se igra, naročito ako detetu dodate knjigu na sličnu tematiku kada vidite da se zainteresovao za određenu temu. Igrice kao što je milioner ili kao što je slagalica mogu naučiti decu o činjenicama iz široke oblasti znanja.

Zaključak je da deci treba dozvoliti da igraju igrice, ali pod uslovom da ta igrica ima neku suštinu koju će dete na jedan ili drugi način moći da primeni u svom životu i obrazovanju.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Da li treba dozvoliti deci da igraju igrice?, 5.0 out of 5 based on 5 ratings