Kako igrati Playstation (PS1/PSX) igre na kompjuteru?

Ukoliko ste ljubitelj Playstation igrica, sada imate mogucnost da ih igrate na vašem kompjuteru! Playstation ps1/psx igrice mogu da se igraju na windows PCu koristeći playstation emulator. Ukoliko posedujete CDove vaših starih igrica možete ih pokrenuti u emulatoru ili ih možete skinuti sa interneta.

Ukoliko posedujete USB džojstik možete uživati u PS1 igricama kao na pravom playstationu. U ovom tutorialu ćemo vam pokazati kako igrati PS1 igrice koristeći emulator i kako podesiti USB ili PS3 džojstik.

playstation igrice na pc

Neophodne stvari

  • 1. ePSXe emulator za windows. Možete ga preuzeti OVDE
  • 2. Playstation PS1/PSX CDovi ili romovi sa interneta OVDE
  • 3. USB džojstik ili tastatura

Igranje Playstation igrica na Windows PCu pomoću ePSXe emulatora

U ovom tutorialu pokazaćemo vam kako da igrate neke od popularnih igrica kao pto su Tekken 3, WWF Smackdown 2, Bloody Roar 2.

Pošto skinete ePSXe emulator i PS1 igrice pratite uputstva korak po korak. Možete i pogledati video ukoliko vam nešto nije jasno.

Podešavanje Video Plugina

Otvorite ePSXe i idite na Config>Video. Iz padajuće liste izaberite “P.E.Op.S. Soft Driver 1.18”. Potom kliknite Configure. Ovde možete videti video kontrole. Izaberite “Fullscreen Mode” kako bi pokrenuli igricu u punom ekranu ili izaberite “Window mode” kako bi pokrenuli igricu u malom ekranu. Takođe možete podesiti rezoluciju vašeg monitora.

Podesite Color depth na 32 bit. Potom kliknite OK i ponovo OK.

epsexe video konfigurisanje

epsexe video konfigurisanje

Podešavanje BIOSa

Kako bi podesili BIOS idite na Config>Bios. Iskočiće novi prozor, kliknite “Select” i izaberite bios fajl SCPH1001.bin. Možete ga naći u folderu ePSXe>bios>SCPH1001.bin. (Ukoliko ste npr. ePSXe folder stavili na C:/epsxe adresa će biti C:/epsxe/bios/SCPH1001.bin). Locirajte ovaj fajl i kliknite OK.

epsxe bios podesavanje

Podešavanje memorijske kartice

Memorijske kartice se nalaze u ePSXe>memcards folderu. Da biste ih podesili idite na Config>Memory Cards. Otvoriće se novi prozor, videćete dve različite memorijske kartice. Kliknite i izaberite svaku memorisjku karticu u drugom slotu.

epsxe memorijska kartica podesavanje

Podešavanje Kontrolera

Konektujte vaš kontroler u računar i instalirajte drajvere. Ukoliko posedujete Windows 7 ili 8, drajver će se sam instalirati.

Otvorite ePSXe i kliknite “Config”. Potom selektujte “Game Pad”. Zatim kliknite na “Port 1” i izaberite “Pad 1”. Otvoriće se wizard za podešavanje kontrolera sa specifikacijama svih dugmića. Iz donje liste selektujte “SCPH-1200 DualShock” ili naziv vašeg džojstika koji zavisi od toga koju marku džojstika koristite.

Sada je potrebno konfigurisati dugmiće i anologne palice na džojstiku. Osnovno su dugmići podešeni na tastaturu. Moramo ih zameniti sa džojstikom. Ispod je slika džojstika pre podešavanja dugmića na džojstik.

epsxe podesavanje dzojstika

Kako bi podesili dugmiće prvo kliknite na dugme mišem pa kliknite dugme na vašem džojstiku. Podesite dugmiće po kontroleru sa slike.

epsxe podesavanje dzojstika

Ukoliko želite da podesite vibracije (ukoliko vaš džojstik to poseduje) kliknite na podešavanja pored podešavanja kontrolera. Kliknite “Type” ispod “Rumble” opcije i izaberite “DX joy1”. Kod “Big Motor” izaberite “Constant” a kod “Small Motor” izaberite “Sine”. Potom kliknite OK.

Ukoliko posedujete 2 džojstika, konektujte drugi i ponovite ceo postupak i za njega. Ali ovoga puta idite na Config>Game Pad>Port 2>Pad 2. A za “Rumble” izaberite “DX joy2”.

Sada izaberite “File” i kliknite “Run ISO”. Potom izaberite PS1 rom bin/iso/img fajl koji ste skinuli i kliknite open. Ukoliko posedujete originalnu igru na CDu, onda ubacite CD u CD/DVD ROM i kliknite na “File” u ePSXe i izaberite “Run CDROM”.

Sada uživajte u playstation igricama na vašem računaru!

Tekken 3

epsxe tekken3

Bloody Roar 2

epsxe bloody roar 2

WWF Smackdown 2 Know Your Role

epsxe wwf smackdown 2

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Kako igrati Playstation (PS1/PSX) igre na kompjuteru?, 5.0 out of 5 based on 2 ratings