Riziko

Detalji igre: Riziko

Riziko je popularna društvena igrica.

Cilj igre je prvi ispuniti zadatak i pokazati karticu zadatka. Svaki zadatak je tajan do kraja igre.

Igra je napravljena za najmanje dva, a najviše šest igrača, od kojih svaki ima svoju boju: plavu, crnu, ljubičastu, žutu, zelenu ili crvenu. Igra je koncipirana tako da je na ploči stilizirana karta svijeta u čijem je središtu Europa. Kontinenti (dvije Amerike, Australija, Azija, Afrika i Europa) su podijeljeni na manja područja koja imaju imena po nekim državama, pokrajinama ili geografskim područjima (npr. sjeverna Afrika).

Uz figurice vojske (vojnik=1 bataljun, konjanik=5 bataljuna i top=10 bataljuna) i igrače podloge, u kutiji ćete naći dva špila karata i 5 kocaka. Na jednom špilu su zadaci čije je izvršenje krajnji cilj igre, dok su na drugom špilu karata ucrtane granice područja s njihovim imenom, a u dnu svake karte slika jedne od figurica. Igra počinje tako što se ravnomjerno podijele karte s područjima (državama ili regijama), te jednak broj bataljuna (vojske). Nakon toga svaki igrač iz špila izvuče jednu karticu zadataka. Na kartama zadataka ponuđene su i alternative (npr.:osvojite 24 područja ili uništite sve crne postrojbe). Sve radnje u igri (napad i obrana) vrše se bacanjem kocaka. Naravno, veći zbroj točaka na kockama je jači. Napadač s tri ili više bataljuna napada s tri kocke, dok se protivnik brani s dvije ili jednom kockom, ovisno o tome koliko ima bataljuna na napadnutom području. Nakon svakog napada napadač ima pravo pregrupirati bataljune samo iz jednog u drugo, susjedno područje, nakon čega vuče karticu iz špila područja i vojske. Na redu je slijedeći igrač.

Karte koje se skupljaju nakon svakog grupiranja služe za obnovu vojnih snaga. Ukoliko igrač skupi 3 iste karte, idući put kad dođe na red za napad dobiva onoliko vojske čiji je simbol na tim trima karticama. Isto tako, igrač koji zauzme čitav kontinent i zadrži ga do idućeg bacanja dobiva vojske u vrijednosti koja je označena na igraćoj ploči za pojedini kontinent. Te su vrijednosti izražene proporcionalno težini zauzimanja, odnosno zadržavanja kontinenta.

riziko

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (10 votes cast)
Riziko, 4.4 out of 5 based on 10 ratings

Komentari

komentari

Kako igrati:

kliknite misem odakle napadate, potom gde napadate.

Probajte ove igre!