Unity 3D

Unity 3D je prvenstveno nastao kao alternativa Adobe Flashu. Flash, koliko god je u jednom trenutku bio popularan, polako odlazi u penziju, razvoj igrica i razvoj hardvera su ga pretekli i on nije bio u stanju da ih sustigne. Proizvođači igrica već traže alternative kako bi mogli da razvijaju bolje igrice za online igranje. Kao mogući naslednici ističu se HTML5 (za male online igre) i Unity 3D (za male i velike online igrice).

unity 3d

Kreirajte igrice koje volite koristeći Unity! Unity predstavlja ekosistem za kreatore igrica, on je moćan alat koji je u potpunosti integrisan sa mnoštvom alata kako bi kreirali interaktivni 3D sadržaj koji se lako razvija za nekoliko platformi paralelno.

Unity je osnova za razvoj igrica za sve dostupne platforme. Razvijena je od strane Unity Technologies kao alternativa Adobe Flashu. Koristi se za razvoj video igrica, za internet sadržaje, za desktop platforme, za konzole i mobilne uređaje. Na njenoj bazi razvija preko million programera. Počelo je kao alat za razvoj igrica za OS X 2005 godine, a vremenom se proširio i na ostale platforme.

Poslednja aktuelna verzija je 4.2, objavljena je u Julu 2013. Trenutno Unity podržava razvoj za iOS, Android, Windows, Blackberry 10, OS X, Linux, internet pregledače, Flash, PlayStation 3, Xbox 360, Windows Phone 8 i Wii U. Osnovu za razvoj je moguće preuzeti sa njihovog sajta u dve verzije: Unity i Unity Pro.

Unity za renderovanje koristi Direct3D, OpenGL, OpenGL ES i posebne APIje. Postoji podrška za napredna mapiranja, dinamične senke i teksture. Takođe je podržana i napredna fizika.
Popularne igrice koje su urađene u Unity 3D su: Deus Ex: The Fall, Max: The Curse of Brotherhood, Bad Piggies, Beatbuddy: Tale of the Guardians, Contract Wars, Counter Strike i mnoge druge.

Prednost u odnosu na Flash su očigledne, mnogo bolja 3D grafika, mnogo optimizovanije igrice koje je moguće pokretati na većini kompjutera bez mnogo napora. Takođe će ove igrice lako raditi na vašem telefonu i igračkoj konzoli bez problema.
Ukoliko želite da se oprobate u razvoju igrica možete preuzeti besplatnu verziju sa Unity sajta i napraviti svoju prvu igricu!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Unity 3D, 5.0 out of 5 based on 3 ratings